Παραδοσιακές συνταγές της Μεσσηνίας

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ Ή ΓΑΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Υλικά 2 λίτρα φρέσκο γάλα 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη 6-7 αυγά 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο 1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού Εκτέλεση Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά...

Περισσότερα

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα 5 αυγά 2 κουταλιές της σούπας μπείκιν-πάουντερ ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα Ξύσμα λεμονιού Υλικά για το σιρόπι 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό 1 λεμόνι Εκτέλεση Χτυπάμε το βούτυρο με την...

Περισσότερα

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Υλικά 1 ποτήρι φημισμένο, έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας, εκλεκτής ποιότητας 1 ποτήρι χυμό φρεσκοστιμμένου πορτοκαλιού Μεσσηνιακής Γης Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 1 ποτήρι ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, διαλυμένη στο χυμό ενός λεμονιού 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ 250...

Περισσότερα

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΗΛΟ-ΛΕΜΟΝΙ

Υλικά 1 κιλό λεμόνια 1 κιλό φλούδες “τις μαζεύουμε στην κατάψυξη” 1 ½ κιλό μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες 2 κιλά ζάχαρη 1 κιλό νερό 1 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικά) Εκτέλεση Κόβουμε τα λεμόνια και τις φλούδες σε λεπτές φέτες (αφού τα πλύνουμε καλά) αφαιρώντας τους σπόρους και τις άκρες,...

Περισσότερα

ΟΜΑΤΙΑ

Υλικά 10 έντερα από χοιρινό 1 κιλό σιτάρι κομμένο (πλιγούρι) Μισό πνευμόνι από χοιρινό 5-6 μάτσα λέχουρδες (μυρωδικά του βουνού) 1 κιλό καυκαλίδες (μυρωδικά του βουνού) 2 κουταλιές σούπας γαρύφαλλο τριμμένο 2 κουταλιές σούπας μπαχάρι Πιπέρι Λίγη κανέλα 2 κούπες λάδι Αλάτι Ψιλοκομμένη φλούδα από 2-3 πορτοκάλια Εκτέλεση Πλένουμε τα...

Περισσότερα